Priprava na javni nastop

Priprava na javni nastop

Priprava na javni nastop

Za vse, ki se srečujete z javnim nastopanjem pa naj bo to predstavitev podjetniške ideje, govor v službi, nastop v teatru ali zagovor diplomskega dela.

Za vse, ki se srečujete z javnim nastopanjem pa naj bo to predstavitev podjetniške ideje, govor v službi, nastop v teatru ali zagovor diplomskega dela.

Pri čem vam lahko pomagamo?
  • Vsebinska priprava besedila za nastop: v prvi vrsti je pomembno, da je besedilo avtentično. Ko govorimo iz sebe in svoje resnice, postanemo prepričljivi za druge, pomirjeni s sabo ter izražamo svojo karizmo. Osredotočamo se tudi na začetek besedila, ki bo pritegnil vaše poslušalce ter zaključek, ki bo vzbudil zanimanje za naprej.
  • Tehnične veščine javnega nastopanja: način govora, poudarjanje, hitrost izgovarjanja, očesni stik s publiko, premori in telesna mimika.
  • Orodja, praktične vaje in psihološka priprava za pomiritev treme pred javnim nastopanjem: trema pred javnim nastopanjem izhaja iz strahu, da ne bomo dovolj dobri, sprejeti, da bomo razvrednoteni in celo zasmehovani. Vsa ta občutja imajo izvor v intrapsihi in so se ustvarila skozi izkušnje odraščanja ter tičijo nekje v naši podzavesti ter ob primernih (oz. za nas najbolj neprimernih) trenutkih priplavajo na površje in nas naredijo dovzetnejše za stresne dogodke.

Pri procesu psihološke priprave se osredotočimo na čutenja in prepričanja, ki povzročajo temeljne afekte strahu ter sramu, iščemo izvor ter krepimo dvojno zavedanje ter objektivno vrednotenje – zakaj smo to ustvarili in čemu je nekoč služilo, zakaj nam danes ne služi več. Psihološka priprava je najpomembnejša, saj vsi ostali elementi javnega nastopanja enostavno ne morejo delovati, če v sebi nismo pomirjeni. Celoten program priprave je zasnovan kot pristop iz dveh vidikov:

  • čustveni vidik: psihoterapevtski odnos in raziskovanje naših predispozicij, poglobljeno vrednotenje obrambnih mehanizmov in prepričanj, nove izkušnje sprejetosti in vrednosti,
  • vedenjsko-kognitivni vidik: orodja in vaje za poglabljanje stika s telesom, dihale tehnike za pomiritev misli, praktične vaje za delo s strahom, vizualizacijske tehnike.
Nazaj na vrh

Kontakt

Bled Ljubljanska Cesta 15, 4260 Bled

Ljubljana Zdravstveno terapevtski center, Prešernov trg 4, 1000 Ljubljana

info@smisla.si
068-137-789
FB: 200 Gramov Smisla